Woerdense kerken slaan handen ineen tegen eenzaamheid
“Een mens wordt pas een mens als je die mens in de ogen kijkt.”
Op maandagavond 30 september jl. vond op het gemeentehuis van Woerden onder veel belangstelling de eindpresentatie plaats van het onderzoek naar eenzaamheid en zingeving. Dit kwalitatieve onderzoek is in het afgelopen jaar in opdracht van de Raad van Kerken Woerden uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht.
Centraal staat de vraag wat de leden van de geloofsgemeenschappen binnen Woerden zouden kunnen betekenen om eenzaamheid terug te dringen en zingeving te bevorderen.
Een belangrijke conclusie uit het onderzoek naar eenzaamheid is dat persoonlijke aandacht vanuit de geloofsgemeenschap wordt gewaardeerd. Er is grote behoefte aan een oprecht luisterend oor, temeer er grote wachtlijsten zijn voor hulp door professionele organisaties.
De onderzoekers bevelen aan scholing in gespreksvoering te organiseren voor kerkelijke vrijwilligers om iemand echt te leren kennen. Bij te complexe hulpvragen moet de vrijwilliger gericht kunnen doorverwijzen en desgewenst een warme overdracht kunnen begeleiden. De onderzoekers hebben daartoe bij het rapport een handige verwijskaart gemaakt.
Wilt u het gehele rapport lezen en ook de verwijskaart bekijken, deze zijn online te vinden op:
Monique Kingma | Docent-onderzoeker | Hogeschool Utrecht (hu.nl)
Direct naar
Veelgestelde vragen over de activiteiten van de Raad van Kerken Woerden
- Moet ik christen zijn of naar de kerk gaan om te mogen deelnemen aan de activiteiten en acties van de Raad van Kerken?
Nee, dat hoeft niet. Onze acties en evenementen zijn er voor iedereen in Woerden, Harmelen, Kamerik, Kanis en Zegveld, of je nu christen bent en/of naar de kerk gaat of niet.
- Ik heb hulp nodig op financieel vlak. Kan ik daarvoor ook bij de Raad van Kerken terecht?
Ja, daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Stuur een e-mail naar commissiediaconie@gmail.com en leg ons uit wat voor soort hulp je nodig hebt en waarom. Wij buigen ons dan over je hulpvraag en verwijzen je door naar bijvoorbeeld de diaconie in jouw woonwijk, naar gemeentelijke voorzieningen die je verder helpen of naar het Noodfonds voor acute noodsituaties.
Terug naar boven